Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. divatja és színei

2010.01.11

Nevetséges divatelemek 2010-ben

A kifutókon általában kétféle kollekciót láthatunk, a viselhetetlen alkotásokat és a mindennapokra szánt darabokat. Nos, 2010 divatja elmossa ezt a határt.

A kifutókon látható ruhamodellek két csoportját lehet elkülöníteni, a haute couture és a ready-to-wear kollekciót, melyeket elsősorban hordhatóságuk és példányszámuk különböztet meg egymástól. A haute couture darabok limitált példányszámúak, csak egy-két darab készül belőlük, művészi értékük jelentős, mindenképpen figyelemfelkeltőek és nagyon extrémek (gondoljunk csak Alexander McQueen "elefántcipőire"). Elmondható, hogy ezek a modellek egy tervezőnek vagy divatháznak a védjegyeiként funkcionálnak. A ready-to-wear darabjai sokkal hordhatóbbak, és tömegesen készülnek - természetesen itt sem kell a konfekcióipar tömegtermelésével számolnunk -, áruk is megfizethetőbb, hiszen ezek eladásából származik a divatházaknak a bevételük.

Nos, ha már a hordhatóságot hoztuk szóba, a 2010-es tavaszi/nyári kollekciókat nézve nem biztos, hogy ez a szó jutna először az eszünkbe. Megszokhattuk a meghökkentő darabokat, amik csak a kifutón "léteznek", de most úgy tűnik, a tervezők még több nevetséges dolgot akarnak lenyomni a torkunkon, amiket ők mindennapi viselésre szántak. Reményeink szerint azonban csak néhány vállalkozó kedvű lány merészkedik el odáig, hogy ezeket felvegye, és a józan többség elhatárolódik tőlük. Lássuk, hogy melyek ezek a darabok!

2010 divatja: szandál zoknival

Újra visszatértek a régi idők, ugyan ki ne emlékezne a szocializmus alatt oly természetességgel viselt szandál-zokni kombinációjára?! Mindenütt ott virított, még a nyári hőségben és az iskolai ünnepélyeken is. Úgy látszik a divattervezők kedvet kaptak a nosztalgiázáshoz, ugyanis szinte minden bemutatón láthatjuk a 2010-es kollekciókban ezt a remek párosítást. Mindegy, hogy lapos talpú, vagy magas, teli talpú szandálról van szó, a lényeg, hogy zoknit húzzunk hozzá, ami vagy ráncolva a bokánkon, vagy egészen felhúzva, a vádlin díszeleg.

www.coutorture.com

A legtöbb helyen fehér zoknik szerepelnek, de természetesen nem áll itt meg a tervezővilág, a csillogó, fémszálas daraboktól, a szivárványszínűekig mindenféle megtalálható. Hogy mennyire életképes ez a darab a mindennapokban? Ha már szandálos idők jönnek, nem biztos, hogy egy zoknival a legkényelmesebb viselet, arról nem is beszélve, hogy a városi közlekedésben hogyan színeződik el egy fehér zokni - biztos nem a legszebb látvány.

2010 divatja: Mély dekoltázsok

A mély dekoltázsok mindig is a kifutók állandó szereplő voltak, és valószínűleg kijelenthető, hogy lesznek is, de az, hogy szinte minden 2010-es kollekcióban megjelennek már több mint véletlen. A pólóknál, ruháknál és elegáns estélyiknél ugyanúgy visszatér a majdnem köldökig érő kivágás a mélység mellé, azonban még szélesek is, a mell egy része fedetlen marad. Azt mondanunk sem kell, hogy nagyon jól néznek ki ezek a ruhadarabok, igazán csábítóak, és jól is állnának, ha tökéletes melleket is "adnának" hozzá, mert bizony minden hiba a széles világ elé kerül.

www.coutorture.com

Ha a mell-kérdésen túl jutottunk, akkor itt van a másik probléma: bulikon még el is tudnánk képzelni, hogy valaki olyan dögösen akar kinézni, hogy bevállal egy ilyen látványos darabot, de hogy teljességgel alkalmatlan minden mozgásra egy-egy mély dekoltázsú darab, az biztos. Ugyanis olyannyira kihasználták a végső határokat a tervezők, hogy ha egy centit is elcsúszik a felső, már fedetlen keblekkel ugrálunk egy tömeg közepén. De ha valaki egy sztár stílusában szeretne villantani a plénum előtt, nyugodtan vállalja be.

2010 divatja: Réteges öltözködés

Előre kijelenthető: mi a réteges öltözködés hívei vagyunk. Egy ideig. Hiszen nagyon praktikus, nem kell vastag kabátot vennünk, elég, ha több pulcsit felveszünk, és ha melegünk van könnyebb egy réteggel lejjebb vetkőzni. Arról nem is beszélve, hogy milyen játékra ad lehetőséget a sok ruhadarab, lehet variálni a színekkel és az anyagokkal is. Talán ennek a variálásnak a lehetősége vonzotta a tervezőket, hogy megálmodják a réteges modelleket a kifutókra.

www.coutorture.com

Az azonban már egy kicsit túlzás, hogy szegény manökenek úgy néznek ki, mintha egy turkálóba mindent magukra aggattak volna, a rózsaszín pöttyös nadrágot a lila felsővel, hozzá meg egy teljesen oda nem illő muszlin anyagréteggel társítottak. A másik dolog, hogy ha kis ruhákhoz ajánlják ezeket a plusz rétegeket, olyannyira vastagok lesznek, hogy abból már egyből őszi ruha lesz. A hétköznapokban, aki mégis ilyen extrémitásra vágyik, annak azt tanácsoljuk, hogy korábban keljen fel reggelente, hogyha az összes réteget magára akarja aggatni.

2010 divatja: Több rétegű szakadt anyagcsíkok a test körül

Első ránézésre a múmiákra emlékeztetnek ezek az anyagcsíkok körbetekerésével készült modellek, amire ráerősít, hogy legtöbbször szakadt anyagokat használnak a tervezők a 2010-es kollekciókban az ilyen típusú ruhákhoz. Nem is lenne rossz az ötlet, hiszen a rocker és a punk stílushoz mindig is hozzá tartozott a szakadtság, és az emberekhez is közel áll, szívesen viselik, de ezeket a darabokat lehetetlen. Az anyagrétegek átfedése ugyanis nem tökéletes, ami a kifutókon nagyon jól néz ki, különleges, csak nem biztos, hogy a hétköznapokban is annyira életképes.

www.coutorture.com

Egy normális hétköznapi nő egyszerűen nem vehet fel egy ilyen darabot - most túllépve a szakadt anyagokon - hiszen a legváratlanabb helyeken lyukakkal találkozhatunk, amik pont egy kis zsírpárnát fednek fel, vagy éppen a bugyi vonalába engednek betekintést, néha pedig elég egy váratlan mozdulat és a mellünket tárjuk fel a külvilágnak. Azt már nem is említjük, hogy milyen tortúrával járhat míg egy ilyen darabot magára vesz az ember, a sok lyuknak és rétegnek köszönhetően.

2010 divatja: Melltartókat ki!

Madonna pályakezdése óta tudjuk, hogy melltartót a ruhából kilógóan viselni nagyon felhívó és szexi tud lenni. Nos, a divattervezőknek sem ment ki ez a fejéből és a 2010-es "budoir dressing" öltözékek egy része pontosan erről szól. A melltartó nem lényeg, van fekete bőr, a pólón kívül viselt lila szatén, a lényeg, hogy minél figyelemfelkeltőbb legyen. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy kivillan a melltartó széle, nem, itt mély dekoltázsok vannak, amik teret adnak az egész fehérneműnek. Mindezek kis szoknyákkal és forrónadrágokkal a divatosak a legújabb trendek szerint.

www.coutorture.com

Gondoljunk csak bele: megyünk az utcán, és kilátszó melltartóba öltözött nők jönnek velünk szembe. A férfiak biztos örülnének neki, és párunk végre értékelné a ruhánkat - de nem biztos, hogy csak a miénket csodálná. És itt jön még az alkatprobléma, ha valaki túllépett szégyenlősségén, annak már csak formás mellek kellenek, hogy tényleg jól nézzen ki a nagyközönség előtt.

2010 divatja: Átlátszó ruhadarabok

Először is leszögeznénk, hogy a következőkben nem áttetsző, hanem átlátszó ruhadarabokról beszélünk, amelyek meghódították a 2010-es bemutatókat. Ha teljesen átlátszó egy ruhadarab evidens, hogy alá kell öltöznünk a felső színével megegyező kis topot vagy valami hasonló finom ruhadarabot kell keresnünk. A tervezők azonban megint csavartak egyet rajta, anyagaik teljesen átlátszóak, és ha véletlenül is adnak alá valami ruhadarabot, az biztosan nagyon kicsi és teljesen elüt a modell színétől. Hosszú, gyönyörű anyagú estélyiknél ugyanúgy találkozhatunk ilyen megoldásokkal, mint kis könnyű pólóknál.

www.coutorture.com

Ez még nem is lenne annyira hasznavehetetlen ötlet a mindennapokban, csakhogy a tervezők olyan szabásokat és anyagokat találtak ki hozzájuk, amikhez vétek lenne egy nagyobb felületet takaró, egyszerű kis topot felvenni. Ahhoz, hogy érvényesüljenek a fazonok és a gyönyörű textíliák, muszáj melltartókra és a mellet épphogy fedő icipici csőtopokra korlátozni az aláöltözést. Néhány esetben használhatóak ezek a modellek, de ha azt akarjuk, hogy az a ruha igazán mutasson, akkor engednünk kell a tervezők akaratának.

2010 őszi-téli divatja: felejtsük el a világméretű rosszkedvet

A szó fizikai értelmében ugyan ez mindenképpen így van, hiszen a felkívánkozó ruhadarabok száma és vastagsága a hőmérséklet csökkenésével együtt nő. Habár hazánkban az elmúlt év eseményeinek következtében még mindig érdemes szorosabbra húzni a nadrágszíjat, igen nehéz megállni, hogy legalább egy trendkövető darabbal ne lepjük meg a nyár sokszínűségében kissé megfáradt lelkünket.

Nem is gondolnánk, mindez mennyire befolyásolja a divatot. Trendkutatók tömkelege dolgozott közel egy éve azon, hogy a jövő nyertessé váló trendjeit előre jelezze, majd a kapott jóslatok segítségével a nagy divattervezők megálmodták és létrehozták divatházaik elkövetkező szezonbeli darabjait. A világ gazdaságának megborulása továbbra is befolyásolja a stílus irányvonalainak alakulását. Miként háborús helyzetben, a modellek egyfajta harcosként lépnek elő a kifutók árnyékából és erősségeik hangsúlyozásával próbálják a mindent túlélő talpraesett, a világ gondjai ellen fegyvert fogni képes nő imázsát megteremteni. A színek a kabátokat leszámítva sötét tónusúak, a szabásvonalak klasszikusak, letisztultak és a díszítések is mintha sokkal kevésbé jelennének meg az idei ősz/tél meghatározó ruhadarabjai körében.

Az optimista felhangok csak néha-néha írják felül a konvencionális és jelenleg kifejezetten hangsúlyos feketét, amelyet kevésbé drámaian, de szorosan követ a szürke és a barna. A fehér is megjelenik, sőt, mintha egyre hangsúlyosabbá válna, ami az idei őszi-téli szezonban valószínűleg a társadalmi státusz fitogtatásának fontos eszköze lesz. Hiszen ily szűkös időkben ki engedheti meg magának a gyakori ruhaváltást, márpedig, mint tudjuk, a fehér szín éppen sebezhetősége és a nagyméretű gardrób háttérországának feltételezése miatt válhatott a történelem viszonylag korai szakaszában az előkelő rangot, státuszt, társadalmi helyzetet szimbolizáló jelképpé.

A ’80-as évek divatja újra menő. A gigantikus, tavaly még általános megbotránkozást keltő válltömések reneszánszukat élik – az irányzat valószínűleg tartóssá válik, de legalább még egy-két szezont túlél majd, már csak a poplegenda Michael Jackson halála miatt is. Gondoljunk csak vissza: vajon lelki szemeink előtt jelenik-e meg Jacko-ról olyan kép, amelyen nem kolosszális válltömésekben látható? S van ám Jackó-nak még egy hatása, amely mivel már az idei szezonba beférkőzött, még a poplegenda eltávozása előtt napirendre került. Ez pedig a military stílus. De nem ám a buggyos, nőietlen, terepmintás, hálóval díszített és surranóval kiegészített style-ra kell gondolni. Lássuk inkább a katonásan csinosra szabott zakókat és blézerkabátokat, amelyek a legújabb trend szerint főleg valódi bőrből készülnek, kétsoros fém gombolással.

Az anyagok közt újra hódít a szőrme. Igaz, találunk még olyan divattervezőt, aki a saját ideológiájának megalkotásával önnön megnyugtatását elérve még mindig valódi szőrmét használ – a legtöbben ma már ezt nem teszik. És elsősorban nem az ára miatt, hiszen az igazán jó minőségű műszőrme költsége vetekedhet a valódi szőrme árával. Emellett környezetünk védelme újabban szintén a divat fogalomtárába tartozik, mint egy jólszituált fogyasztási cikk, amely mindannyiunk reményei szerint örök, tartalmas használatra ítéltetett.

Az előző vonulathoz csatlakozva úja sikkes az állatminta – szigorúan rajzolva, továbbra sem természetes forrásból. Igazi vetélytársra a skót kockákban találhatnak műkedvelő zebráink és tigriseink: az iskoláslány stílus az örök fiatalság és a „ne félj Mami, jó leszek” ígéretét ötvözve a legvadállatiasabb ösztönöket is képesek megzabolázni.

De térjünk vissza az igazi színes darabokhoz. A divat mintha megtagadná önmagát, és a nagy borúlátás közepette is képes a vidámságra. A ’80-as évekhez történő visszatérés harsány színeket szolgáltat, azok közül is leginkább a neon árnyalatok kerülnek előtérbe. Ám idén nem divat a mértéktelenég: a sok fekete-szürke-drapp tónus közepette egy élénk színű darab megengedett, és közös felkiáltással erre a célra a kabátot szemelték ki a piacvezető divatházak szorgos elméi.

Ugyan kétségkívül nem az anyaggal való spórolás ihlette, de visszatért a féloldalas stílus. A felsőrészek egyik ujja következetesen lemarad, hogy bal vagy jobb vállunk szexisen és sokat sejtetően villanhasson ki a féloldalas megoldások erdejéből. Mindez igen szemrevaló irányzat, ám egy valamit nem szabad elfelejteni: félvállas felsők viseletekor kötelező a helyes testtartás!

A nyári háremnadrág szárának alsó passzéja lehullott, hogy átadja helyét a bőszárú nadrágnak. Alacsony lányok magassarkúval hordják, a szélesebb csípővel vagy vastagabb combbal rendelkező hölgyek pedig lélegezzenek fel, hiszen ezen darabok tökéletesen ellensúlyozzák az említett tulajdonságokat.

Az idei télen főszerepet kapnak a harisnyák. Az elmúlt évek tarka-barka színvilága után a világ általános rosszkedvének megfelelően leginkább a fekete szín dominál, de csak azért, hogy a fekete alapra ültetett színazonos minták játékosságukkal, a rátett pasztellszínű masnikkal játékosságot és üdeséget varázsoljanak a dolgos hétköznapokba. Ha pedig az említett masnik a szoknya takarása alá esnek, csak említsük meg reggel párunknak, mit rejtegetünk: a nap végi hazatérés utáni garantáltan meghitt percek a legborúsabb időszakokat is ünnepivé varázsolják.

Ne adjuk hát meg magunkat! A nőiesség minden eszközét, a divat újításait fegyverként használjuk fel arra, hogy megacélozott lelkünk minden zugával a globális rosszkedvet elűzve vidám téli hónapok után még vidámabb tavaszt köszönthessünk majd.

Louis Vuitton Cruise 2010

A Louis Vuitton a napokban mutatta be legújabb kollekcióját. Marc Jacobs továbbra sem normális, de ennek az anyján kívül valószínűleg mindenki örül, aki látta már az 1996 óta a Louis Vuitton-nak dolgozó tervező munkáit.


A francia nő még mindig nagy inspiráló a világhírű tervezőnek, ez már messziről látszik a Cruise 2010-en. Különösen a középső darabot érdemes megfigyelni. A vízszintes csíkozás, a svájci sapkára emlékeztető kreáció és a pöttyös vállpántok a francia rivierára repíthetnek minket.

A fiatalos és eleven kollekció természetesen most sem mentes a provokatív daraboktól, elég csak lentebb egy pillantást venni a sárga, leheletnyi darabra, amely éppen csak, hogy takar valamit a combokból, illetve a katonai zubbonyokra emlékeztető bal szélső képre, a már-már túlzottan magas derekú nadrág fölé egy múlt századi afrikai expedíciójának hölgytagjára emlékeztet. Jacobs mostanában túl sok időt tölthetett a Tarzan nézésével.Az uraknál túl sok változást nem tudunk feljegyezni az öltönyök esetében. A rövidnadrág, szandál, kockás ing, zakó összeállítást viszont mindenképp ki kell emelnünk, szó nélkül nehéz elmenni mellette. A kifutóra készült ruha reményeink szerint nem fog visszaköszönni Európa középső felében. Az überlaza összeállítást választók viszont készüljenek fel, hogy egy igényes hely sem fogja őket beengedni.
A könnyebb, zakó nélküli kollekció egyszerűségét mindössze a sál töri meg, funkcionalitásához viszont nem fér kétség. A Cruise 2010 összeállításánál Paul Helbers-t az Amerikai Egyesült Államok zászlója és a New-York-i biciklifutárok sisakjai ihlették meg. Írjátok meg, ha Ti is így látjátok.

 

 

 

2010 domináns divatszínei

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>