Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


apple története

2010.01.11

Az Apple-t 1976. április 1-én alapította Steve Jobs és Steve Wozniak, illetve Ronald Wayne. Azóta folyamatosan hullámzik a cég. Elsősorban Jobs elképzeléseinek köszönhető hogy a cég ilyen hírnévre tett szert, bár hozott pár rossz döntést is, a többsége mégis az Apple javára vált! Jobs alapelve az volt, hogy lehetőleg mindent (szoftver, hardver) házon belül készítsenek el.

 

1983-ban John Sculley vezérigazgatói tisztségben átvette az Apple irányítását, és 1985-ben kirúgta Jobs-t. Ezután pár évvel elkezdődött a mélyrepülés, új kihívások jelentek meg az IBM-alapú pc-k, és a Windows képében, tulajdonképpen 1987-től stagnálásba kezdtek az Apple részvényei, ami egészen 1996-ig tartott. Scully vezetése alatt csökkent a haszon, és a minőség is romlott. Őt Michael Spindler követte a vezérigazgatói poszton (1993-1996), ám az ő vezetése alatt sem változott a helyzet. Megpróbáltak ugyan versenyre kelni a Microsofttal, de nem volt elég erejük hogy felülkerekedjenek.

 

Eközben Jobs alakított egy új céget (NeXT Computer), a gépek melyeket gyártottak ugyan sok szempontból megelőzték korukat, megfizethetetlenek voltak. 1985-ben Jobs megvásárolta a Pixart, mely később olyan sikerfilmeket készített, mint a Szörny Rt., vagy az Egy bogár élete. 2006-ban részvényt cserélt a Disneyvel, így Jobs lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese.
1995 őszén ezt nyilatkozta a Fortune magazinnak: "Van egy tervem, amivel megmenthetném az Apple-t. A tökéletes terv és a tökéletes stratégia, de a cégnél már senki sem hallgat rám." Fél évvel később még több részletet árult el tervből, ugyanennek a magazinnak: "Ha én vezetném az Apple-t, megszabadulnék a Macintoshtól, és serényen dolgoznék a következő nagy dobáson. A számítógépek háborújának vége. A Microsoft már rég győzött."

 

            Az Apple-nek egyre rosszabbul ment, 1996-ban Gil Amelio vette át a vezérigazgató pozícióját. Megpróbálkozott a költségek radikális lefaragásával, ennek eredményeképpen 1997-re a társaság papírjai mélypontra kerültek, és 708 millió dolláros veszteségük keletkezett. Többek közt ezért is vásárolták fel a NeXT-et 402 millió dollárért, ezáltal hozzájutottak az éppen készülő operációs rendszerükhöz, amiből később a Mac OS X lett.
Ezzel együtt visszakerült a céghez Jobs is, először csak mint tanácsadó, később ideiglenes vezérigazgató (iCEO) lett. Pár hónap múlva egydolláros éves fizetésért újra ő lett a vezérigazgató. Miután elfoglalta helyét, lepusztította a klónokat, illetve stratégiai partnerséget kötött a Microsofttal. Bemutatták a PowerBook G3-ast és a Power Mac G3-ast. Jobs Apple boltok létesítésébe kezdett, hogy közvetlenül értékesíthessék a gépeket.

 

            Egy évvel később kiadták az első iMacet, ami hatalmas sikert aratott: égy év alatt 800 ezer darabot adtak el. 1993 óta először zárták nyereséggel az évet. A számítógép teljesítményében előremutatás nem volt tapasztalható, viszont színes volt a burkolata, 1999-ben bemutatták a szintén színes iBook-ot, valamint a Power Mac G4-est.
2000-ben bemutatták a Power Macintosh G4 Cube-ot, ez volt az első sikertelen számítógép miután Jobs visszakerült. Ezután megint visszaestek a részvényárak.

 

            2001-ben bemutatták az új, hófehér iBook-ot, az alumínium házú Power Book-ot, a NeXTstepből fejlesztett operációs rendszert, a Mac OS X-et, valamint egy mp3-lejátszót az iPodot.

 

            A részvények folyamatosan javultak. Az új, lapos képernyős iMac, és a G4-es PowerBook sikerei jót tettek a cégnek. 2003-ban bemutatták a G5-ös PowerMacintosht, mely teljesítménye kielégítette az erősebb gépre vágyók igényeit is. 2004-ben kiadták az iPod mini-t, 2004 augusztusában bemutatták az újabb iMac-et, és a Mac mini-t amely minden idők legmegfizethetőbb Macintosha volt. Kiadták az iLife programcsaládot.
2005-ben az Apple lett a negyedik legnagyobb számítógépgyártó az USA-ban.
Azonban az igazi ütőkártya az iPod volt, ugyanis az utolsó három hónapban 14 millió zenelejátszót sikerült értékesíteniük. Ehhez kapcsolódik az iTunes sikere is, melynek segítségével kedvenc előadóink dalait tölthetjük le az online zeneáruházból, természetesen megfelelő ellenérték fejében. Hatalmas fejlődésen ment keresztül az iPod 4 év alatt. A kezdetben 5 GB-os, csak Macekkel kompatibilis, fekete-fehér kijelzős verziókból, egy 60 gigabájtos, színes, videó lejátszós, univerzális készülék lett. Illetve megjelent a 8, 16, 32 gigás érintőképernyős „csoda” az iPod touch.

 

            2005-ben Jobs bejelentette, hogy áttérnek az Intel processzorokra. 2006 elején megjelent a kétmagos Core Duo technológiát használó MacBook Pro, az új iMac, később megjelent az inteles Mac mini, majd a MacBook. 2006 augusztusában a Power Mac utódja a Mac Pro, és az Xserve család jelent meg. Ezekbe már az Intel Woodcrest chipek kerültek, így sebességük megkétszereződött.
2007 januárjában bejelentették az iPhone megjelenését, mely 2007 júniusára debütált az USA-ban. A készülék egy 8 vagy 16 gigás érintőképernyős telefon mely alkalmas többek közt zenelejátszásra, videózásra, GPS van benne.

 

            A termékskála szélesedésével, egyre több probléma merül fel az Apple gyártmányaival kapcsolatban. A vállalatnak nincs saját blogja, és az alkalmazotti blogokat sem szívelik. Sokszor előfordul, hogy maguk az alkalmazottak sem tudják, min dolgoznak valójában. A szoftveresek, és hardveresek külön épületben dolgoznak, így csak a vezetőknek lehet némi rálátása a tevékenységekre. Ezen paranoia ellenére sikeresek, a titoktartás miatt tudtak betörni az új ágazatokba, hogy megelőzhessék a konkurenciát.
Mivel kevés az információ a tevékenységekkel kapcsolatban ezért a bejelentésekre hatalmas médiafigyelem irányul. Ez nagyon kockázatos módszer, mivel könnyen előfordulhat hogy a várakozásokat alulmúlják, ilyen volt például a MacBook Air megjelenése, amikor mindenki egy érintőképernyős tábla pc-re számított.

 

            A többi cég még ha akarná sem tudná utánozni a módszert, lévén az Intel és a Microsoft több száz vállalattal működik együtt, hónapokkal előre meghatározzák az ütemterveket, hogy elkészülhessenek időre a termékekhez az eszközök.

            Mivel a vállalat egyre több helyen próbálja megállni a helyét, vajon sikerül-e nekik?
Egyre nő a kielégítendő felhasználók tábora: „iPhone felhasználók, iTunes vásárolók, iPod tulajdonosok, MobileMe előfizetők, vagy a Mac gépek előtt ülők. Problémák vannak az iPhone 3G képességeivel, bugok vannak OS X Leopardban és a iPhone 2.0-s frissítésében, gyenge a MacBook Air akkumulátorának üzemideje... Vajon bírni fogja ezt a vállalat? - teszi fel a kérdést a Wired cikkírója. Ráadásul az internet révén gyorsan egymásra találnak az elégedetlen Apple felhasználók, ami az eddig elért hírnév gyors erodálodását hozhatja. Persze az elégedetlen Apple felhasználók gyarapodásának egyik legfőbb oka, hogy több vásárlója van a cégnek, mint valaha, és míg egy hangos kisebbség elégedetlenkedik, addig a felhasználóik többsége boldogan használja termékeiket.”
 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>