Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Greenpeace

2010.07.13

A világ legnagyobb független természetvédelmi és  környezetvédelmi szervezete. 1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amsterdamban található. Jelenleg 41országban rendelkezik irodával. A szervezet célja, hogy kampányaival minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos szemléletet és életmódot, valamint hogy felderítse a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket, és ezek felelőseit változtatásra bírja. A szervezet Kép a nemzetközi környezetvédő mozgalom radikális irányzatát képviseli, és elsősorban látványos és bátor akcióiról ismert. Ezek az akciók nemritkán a hatóságok részéről konfliktusokhoz is vezetnek, amelyekben a Greenpeace aktivistái minden esetben az erőszakmentesség elvét követik. Világszerte mintegy 400 000 ember vesz részt önkéntes munkájával a Greenpeace tevékenységében. A szervezet mindenfajta politikai szervezettől és irányzattól elhatárolódik. 

 

Greenpeace Magyarországon

Cikkek

Brüsszel-Budapest, 2010. július 8. - 2050-re az európai áramellátás 97%-át és a teljes energiafelhasználás 92%-át tudnánk megújuló forrásokból biztosítani már a szélerőművek, napelemek és egyéb technikai eszközök jelenlegi fejlettségi szintjén is. Mindezt az az új tudományos vizsgálatsorozat tárta fel, mely a Nemzetközi Energia Ügynökség adataiból kiindulva a Greenpeace, az Európai Megújuló Energia Tanács (EREC) és a Német Űrhivatal Műszaki Thermodinamikai Intézetének (DLR) együttműködésével készült.

 

2010.07.02 A Greenpeace álláspontja a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság üléséről

Agadir, Marokkó/Budapest, 2010. július 2. – A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Comission, IWC) 62. találkozójának végével egy időben Junichi Sato, a Greenpeace másfél év börtönnel fenyegetett japán programigazgatója a  következő nyilatkozatot tette:
Kép
„Szégyen, hogy ez a találkozó már két napos  ülésezés után kudarcba fulladt. Az IWC nem tudta megragadni ezt a kulcsfontosságú lehetőséget arra, hogy a kereskedelmi célú bálnavadászatnak véget vessen. Csupán arról született döntés, hogy a tanács még egy éven át »reflektál« a bálnák ügyére. Ez lényegében azt jelenti, hogy Japán, Izland és Norvégia további 1500 – ha nem több – bálnát fog szükségtelenül lemészárolni."

 

2010.06.08 Árvíz és klímaváltozás

Budapest, 2010. június 8. - A Greenpeace és más zöld szervezetek régóta hangoztatják: a klímaváltozás nem távoli és bizonytalan veszély, hanem a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával mindannyiunk életét befolyásoló valóság. Magyarország a medence-hatás miatt a globális átlagnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben van, a várható felmelegedés a világátlag 2 fok helyett nálunk 4-5 fokot jelenthet.

 

2010.06.03 Győrben járt a Greenpeace                              

Túra a megújulókért – itt is süt a Nap, itt is fúj a Szél


A Greenpeace a 2008-as 1000 Szél túra után újra nyakába vette az országot, hogy minél több helyszínen bemutassa: itt is fúj a Szél, itt is süt a Nap, a Föld hőjével télen fűteni, nyáron hűteni lehet. Hogy a megújulók Magyarországon is működnek, versenyképesek, hogy számunkra is olcsó energiaforrásokat, új munkahelyeket, energiafüggetlenséget és tisztább, egészségesebb környezetet jelentenek.  Elterjedésükhöz csak a legfontosabb feltétel hiányzik: az akarat, amely egy megújuló energia törvény elfogadásában testesülhetne meg.


Fotó: (c) Horváth Ferenc József/Greenpeace

Még több kép a Galériában.

 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>