Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mik azok a közösségi kertek?

2013.02.07

 A közösségi kerteknek évszázados hagyományai vannak Nyugat Európában és a tengerentúlon. A közösségi kertmozgalomnak mindig is nagy lendületet adtak a válságok, a világháborúk időszakai. Ilyenek voltak az első világháborús Liberty Gardens, vagy a második világháború idején a Victory Gardens, a Győzelem kertek mozgalom. A lakossági élelmiszerhiány, és az élelmiszerekre vonatkozó jegyrendszer egyik megoldása volt az önellátásra való berendezkedés. A Győzelem kertek nem csak a háború sújtotta Európában, hanem az Egyesült Államokban is virágzásnak indultak, erős állami támogatással egyre többen termelték meg a saját zöldség – gyümölcs szükségletüket. A mozgalom olyannyira sikeres volt, hogy 1944-ben a lakosság a zöldségszükségleteinek 40% származott a saját művelésű kertekből.

   

Magyarországoaz elmúlt század elejétől léteztek városi kertek, kertészetek, sőt, az angol kertváros mozgalom példájára megépült a Wekerle telep, mint a kertváros koncepció egyik legszebb példája. A Wekerle telep saját kertészetet tartott fenn, amely segítette a kertváros lakóit az egyéni kertjeik művelésében.

 2009-ben a ingatlan s hitelválság hatására mozgalom indult az Interneten a Győzelem kertek mozgalom újraindítása érdekében, különösen a Fehér Ház zöldségeskertjének feltámasztását tűzték ki célul. Michelle Obama First Lady pozitív választ adott a kezdeményezésre és maga vállalta a védnökségét a Fehér Ház új zöldségeskertjének. Az új kert tematikusan felépített zöldségeskert, amelyben iskolai csoportokat fogadnak, bemutatják számukra kert működését, terményeit. 

A válságra adandó válasz egyik lehetséges formája a közösségi kertek, az önellátás, még ha korlátozott mértékben, de nem elfelejtendő a közösségi kertek másik fontos eleme, a közösségi lét megteremtése és működtetése.

A jelenlegi gazdasági válság ismét indokolttá teszi e kertek működését. De ennél fontosabb körülmény is a mellett szól, hogy minél több helyben termelt, kis ráfordítással előállított, egészséges élelmiszert fogyasszunk. Jelenleg a gazdaságilag fejlett társadalmak nem beszélhetnek élelmiszer-önrendelkezésről: akár kontinenseken át utaztatott, ellenőrizetlen körülmények között, egészségre veszélyes módon termelt élelmiszereket (is) fogyasztunk.

 

 

 

Magyarországon már 1910-ben, a kispesti Wekerle–telepen működött közösségi kertészet, Az 1927-ben ott megtermelt és értékesített áru értéke négyszerese volt a lakbérekre fordított összegnek. Az önkormányzati telken szerveződő kerteknek nem a profit-szerzés a célja (sőt, ez általában tiltott is), hanem az önellátás.

 

 

Az előadók megkeresték Budapest 23 kerületének önkormányzatát, ahol eltérően fogadták a közösségi kertek létrehozásának ötletét. Volt, ahol elutasították még a gondolatát is, de volt, ahol kifejezetten örültek az ötletnek. Most a III., VIII.,XIV,. XIII. és XVII. kerületben reményteljes a kapcsolat. Idén már 3-5 közösségi mintakert elkészülhet a fővárosban!

A települések belvárosaiban akár foghíjtelkeken is lehet ilyen kerteket működtetni, hiszen már 15 négyzetméteres saját veteményes intenzív művelése is megfelelő termést ígér. A kis parcellákban zöldséget, gyümölcsöt, virágot, gyógynövényeket termesztenek vagy ezek kombinációját. A lakótelepek hatalmas zöld felületei is kiválóan alkalmasak közösségi kertek céljára. S miközben a parképítés és fenntartás nagyon költséges dolog, addig a közösségi kertek megépítése a becsült kalkuláció szerint mintegy 2000-3000 ft/nm, s ezt követően önfenntartóvá válik a kert. Számítások szerint 200 négyzetméteres területen egy négytagú család éves zöldségszükséglete megtermelhető.

 

Városi Környezetben az ún. emelt ágyas vagy konténeres termesztést ajánlják a szakemberek. Gombatrágya és komposzt mellett jó minőségű földet kell használni a megfelelő termés eléréséhez, intenzív művelés mellett. Természetesen az öntözésről (leginkább esővizet vagy fúrt kutat ajánlanak) is gondoskodni kell a komposztálás és hulladékkezelés mellett. A közösségi kertekben általában a bio-kertészkedést részesítik előnyben.

Egyre jobban terjed az Eat local, azaz az Egyél helyit! mozgalom. Megdöbbentő, hogy az EU-ban az élelmiszerek átlagosan 1200 kilométert utaznak a termelőtől a fogyasztóig, ebben az átlagban természetesen a más kontinensekről utaztatott termékek útja is beleszámít.

A közösségi kerteknek egyéb értékes hozadékuk is van: környezetükben a bűnözés radikálisan csökken, hiszen az egymásra figyelő lakóközösségben kisebb az esélye a deviáns magatartásnak. Meggyőző tapasztalat, hogy a közösségi kertek körzetében az ingatlanárak emelkednek.

 A világon egyre többen támogatják a közösségi kertmozgalmat. Sok helyütt már templomkertekben is lehet kertészkedni. Az UNESCO támogatásával sok iskolakert épül . George Lucas /Star Wars filmek alkotója/ is támogatja ezt a gondolatot. E célra létrehozott web-lapján tanároknak biztosít ingyenesen letölthető oktató-anyagot az iskolakertek működtetéséhez. A gyerekek a közös kerti munkákban megtanulnak előrelátóan tervezni, tudatosan gondolkodni, együttműködni másokkal – és megtanulnak dolgozni is.

Norvégia egyik börtönszigetén a rabok közösségi kertet művelnek. A hely olyan népszerű, hogy sok elítélt várólistára került, mert ebben a börtönben szeretnék a büntetésüket letölteni.

Az előadók felépítettek egy modellt, amit célravezetőnek tartanak a közösségi kert létrehozása érdekében. Javaslatuk szerint elsőnek írjunk cikkeket, indítsunk cikk-sorozatokat a helyi újságban. Ezt követően az önkormányzati és egyéb helyi web-lapokon népszerűsítsük a témát, majd ezt kövesse a lakosság körében végzendő igényfelmérés. S ha van rá igény, már indulhat is az első kapavágás…

 Ahhoz, hogy egy közösségi kert működjön, ahhoz az ott élők szándéka szükséges, de ezt a folyamatot az önkormányzatok támogatása (földterület biztosítása) mellett a szakemberek (építész, kertész, biológus, stb.) részvételével gyorsítani lehet. A közösségi kertek önszerveződéssel jönnek létre, saját szabályaik szerint s a tapasztalatok szerint bizonyos taglétszám fölött maguk közül választott vezetőkkel működnek. A megtermelt egészséges étel mellett nagy nyeresége ennek a folyamatnak , hogy a kertekben dolgozók erős közösségé szerveződnek. 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>