Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tai chi

2010.01.29

Kínában a tai chi gyakorlása mindennapos szükséglet. Ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a tisztálkodás. A lélek mosakszik és az elme megtisztul az évszázados mozdulatok által. Parkokban, ligetekben, folyók partján állva, nemtől és kortól függetlenül emberek milliói táncolnak lassan a szél, a víz áramlásához hasonló lágy mozdulatokkal.

A tai chi

37 gyakorlatból áll, amelyeket meghatározott koreográfia szerint kell elvégezni. A gyakran költői névre hallgató mozgásformákat pontosan be kell tanulni. A lényeg: a helyes légzés, és az előírt mozdulatok lassú, folyamatos végzése. Így feszülnek meg és lazulnak el ritmikusan az izmok. A tai chi mindazoknak ajánlott, akiknek fáj a gerincük, izületi panaszaik illetve légzési nehézségeik vannak.

Egyensúly és harmónia


A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.
Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai csi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelem között. Elűzi a mindennapi stresszt.

Az elme lecsendesítése


A tai chi néhány perces csenddel keződik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, csit veszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását.

A tai chi alapjai

Eme ősi kínai gyakorlat a jin-jang elméletére, a természettel összhangban álló életre, az 5 elem tanára, a Tao te king és a Ji-king tanításaira épülnek, amelyeket mozgásba ültettek át. Célja nem csupán a legyőzhetetlen harcos, hanem a taoista eszménykép, a tökéletes, vagy igaz ember kifejlesztése. Ez az ember bölcs, kiegyensúlyozott, és erőlködés nélkül tud úrrá lenni az életben elé kerülő nehézségeknek. Az "igaz ember" célját a természeti törvényszerűségek felismerésén, a harmónia megtalálásán és belső erőinek kifejlesztésén keresztül éri el.

 

Lassú mozdulatok minden korban


A legtöbb nyugati mozgásprogram a nagyobb erő és jobb állóképesség eléréséhez az erőkifejtést, az erőfeszítést hangsúlyozza. A tai chi ezzel ellentétben a lassú, ellazult, folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. Az egyensúly megtalálása, mozdulatváltások és a testúlyáthelyezések egyik lábról a másikra mindig a fej, törzs és medence vonalában maradnak. Ebből a középpontból indulnak ki. Mozgás közben a test egyenes, és a súly a tartó lábon nyugszik. A gerinc soha nem csavarodik, és nem is hajlik. Ezért a mozgás bármely életkorban és fizikai állapotban sérülés veszélye nélkül végezhető.
Védi az ízületeket és erősíti a gerincet. Már napi 15-20 perces gyakorlással komoly eredményeket érhetünk el. Ráadásul bárhol, bármikor és bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető. Nem kellenek hozzá eszközök, bonyolult gépek, csillogó fitnesztermek, méregdrága edzőcipők.

Az immunerősítő mozgásmeditáció

A nyugati emberek számára a tai chi összetett mozdulatai kezdetben nehezen elsajátíthatónak és bonyolultnak tűnhetnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyakorlatok egy olyan kultúrából erednek, amely nem választja külön a testet és a szellemet.A tai chi technika


A testnek a levegő a legfontosabb tápláléka. A természetes belégzés során a tüdő teljesen megtelik levegővel, ami elnyomja a rekeszizmot és a has kitágul. A felnőtt emberek többsége azonban a mellkasába veszi a levegőt, ami szorosan hozzájárul az állandó feszültségérzéshez A legfontosabb tehát a tudatos hasi légzés elsajátítása és a bemelegítés. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Ezek elsajátítása után kezdődhet az alapmozgások kidolgozása. A mozgásrendszert ma már könyvek segítségével és különböző tanfolyamokon is megtanulhatjuk.

Tai chi Magyaországon

Hazánkban is egyre többen érdeklődnek a nyugtató, stresszet elfeledtető mozgásformák iránt, amelyek hozzájárulnak a belső harmónia megteremtéséhez. Rózsa Dániel Franciaországban tanulta meg a tai chi alapjait, hazatérve pedig oktatni kezdett.
- A tai chi olyan kellemes érzést ad, amitől otthon érzed magad a testedben - mondja Dániel. - Életkortól függetlenül bárki elkezdheti. Van például 67 éves tanítványom is. Az egyszerűbb elemeket pedig otthon is rendszeresen lehet gyakorolni.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>