Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zumba®

2011.01.06

Biztos ismerősen cseng már ez a név és lehet, hogy már hallotál is róla vagy már próbáltad is, de most sokkal többet megtudhatsz róla, ha végig olvasod ezt a kis cikket.

A történet Kolumbiában, Cali városában kezdődött a 90-es évek közepén. Beto Perez latin tánc- és aerobik-oktató egy napon megérkezett szokásos aerobik órájára, és észrevette, hogy otthon felejtette az aerobik CD-jét. Rögtönöznie kellett, és miután kizárólag a kedvenc latin gyűjteménye volt nála, kénytelen volt improvizálni egy edzést merengue, cumbia és salsa ritmusokkal, akusztikus hangszerelésben, vágatlan, eredeti változatban. Ekkor vezette le élete első ZUMBA edzését. Sokéves szakmai tapasztalattal a háta mögött meglepetéssel észlelte azt a lelkesedést és fáradhatatlanságot, amit ez az óra hozott ki a tanítványaiból, akik azonnal rajongóvá váltak, és alig várták a következő órát. Ebből a szerencsés véletlenből született meg egy új és forradalmi fitnesz-koncepció, a Zumba® Fitness Party™

A Zumba kifejezés a zumbear igéből ered, amely a kolumbiai szlengben „gyorsan mozogni, és szórakozni”, más latin nyelveken buli, parti jelentésű szó. Miután Beto oly elsöprő sikereket aratott hazájában, hogy még Shakira is felkérte őt egy albuma koreográfiájához, úgy döntött, megismerteti a világgal a Zumbát, és Amerikába, a fitnesz-ipar hazájába utazott. A sikert azonban nem adták könnyen: mivel merőben eltért a megszokottól, nem azonnal fogadták  lelkesedédssel. A Zumba nem alkalmaz mixeket, a változatosság a varázsa. Semmiféle monotonitást nem tartalmaz. Autentikus dalokat vonultat fel, a mozdulatok mindenki számára követhetők, és célja egyszerre a fitnesz, vagyis az erősítés és az állóképesség javítása, illetve a zsírégetés, a felhasznált kalóriamennyiség maximalizálása. Az edzéseken a zenék struktúrájának megtartása elsődleges szempont. A mozdulatok, melyeknek megtanulása nem igényel túl nagy figyelmet, táncos és aerobikos elemeket egyaránt tartalmaznak, így lényegesen élvezhetőbbek bármely más fitnesz-programnál.

A 2000-es évek közepén már rengetegen Zumbáztak az Egyesült Államokban is, majd 2007-ben megtörtént a nemzetközi nyitás, melynek következtében már minden kontinensen Zumbáznak.

2009-ben speciális óratípusokat fejlesztettek ki:

- A Zumba Gold® elsősorban az idősebb korosztály alacsonyabb intenzitású edzésprogramja, amely egy speciális székes gyakorlatsort is magában foglal. Ezt az órát ajánlják továbbá azoknak is, akik a Zumba alapjaival szeretnének megismerkedni, illetve azoknak, akik számára a sport, a testmozgás csak most válik az élet részévé, és fizikai kondíciójuk még kialakulóban van.

- A Zumbatomic® a gyerekek Zumbája. Az órán vicces koreográfiákat és nem mellesleg spanyol nyelvet tanulhatnak a gyerekek, hiszen a mozdulatok a szöveghez igazodnak. Habitustól, egyéniségtől függően 4-12 éves korig ajánlott.

- A Zumba Toning™ valódi energiabomba, az alakformáló-erősítő edzést a táncos motívumokkal ötvözi. Az órákon valódi zenét csinálhatsz a Toning súlyzókkal, melyekben úgy zizeg a töltelékanyag, mint a rumbatökben.

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>